Naxatras: “Υπάρχει σκηνή, και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, και αυτό έχει ως συνέπεια το να βγαίνουν πολλές δυνατές μπάντες με πολύ αξιόλογες δουλειές”

Ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα στην εγχώρια psychedelic rock σκηνή, με fans που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι Naxatras βρίσκουν το χρόνο να μιλήσουν στο RockFist εν μέσω ελληνικής πειροδείας.
RF: Πότε και πώς δημιουργήθηκε η μπάντα και πώς αποφασίσατε σε ποια μουσικά μονοπάτια θα κινηθείτε;

Το 2012 δημιουργήθηκε η μπάντα, ξεκινήσαμε με βάση κάποιες πιο stoner/heavy rock επιρροές μας, αλλά εν τέλει μας κέρδισε ο πιο ψυχεδελικός ήχος.

RF: Πώς προέκυψε και τι σημαίνει το όνομα Naxatras; Κάτι ανατολίτικο φαντάζομαι.

Nakshatras είναι οι φάσεις της σελήνης στην ινδική αστρολογία. Μας άρεσε ηχητικά και ταίριαξε με το ύφος, αλλά αλλάξαμε τον τρόπο που γράφεται για να φαίνεται πιο όμορφο οπτικά.

RF: Ποιες είναι οι επιρροές σας και με ποιο συγκρότημα θα ήταν το όνειρό σας να μοιραστείτε τη σκηνή;

Ακούμε πολύ 60’s και 70’s classic, hard, psych και prog rock, stoner μπάντες των 90’s, jazz, blues, metal και ηλεκτρονική μουσική. Από σύγχρονες μπάντες, ίσως με τους King Gizzard.

RF: Κυκλοφορήσατε τρία ολοκληρωμένα albums και ένα EP από το 2015 μέχρι σήμερα. Πώς είναι να βλέπεις να εκτοξεύεται η δημοτικότητά σου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Το συναίσθημα είναι πολύ όμορφο, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να αναγνωρίζεται η δουλειά και ο κόπος σου. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα όμως, πιθανότατα ένα δρόμο που δε θα τελειώσει ποτέ!

RF: Σας πετυχαίνουμε κατά τη διάρκεια περιοδείας στην Ελλάδα. Έχετε περιοδεύσει και στο εξωτερικό φυσικά. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Μπορείτε να μας πείτε κάποιο highlight από το tour;

Όλες οι περιοδείες μας ήταν ξεχωριστές και πλούσιες εμπειρίες,, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε συμβάντα. Όποιος θέλει να ακούσει ιστορίες από το τουρ, ας έρθει να πιει μια μπύρα μαζί μας!

RF: Ποια κομμάτια πιστεύετε ότι έχει αγαπήσει περισσότερο το κοινό; Σε ποια γίνεται ο μεγαλύτερος χαμός;

Σίγουρα το “Waves” είναι το πιο αναγνωρίσιμο, αυτό και το “I Am the Beyonder”. Στο “Beyonder”, στο “The Great Attractor” και στο “On the Silver Line” το κοινό ξεφεύγει περισσότερο.

RF: Τα τελευταία χρόνια η ψυχεδέλεια στο ροκ είναι πολύ δημοφιλής, όπως και το stoner σε όλες τις εκφάνσεις του. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η γνώμη σας για την αντίστοιχη ελληνική σκηνή;

Υπάρχει σκηνή, και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, και αυτό έχει ως συνέπεια το να βγαίνουν πολλές δυνατές μπάντες με πολύ αξιόλογες δουλειές. Ο κόσμος στηρίζει και έτσι ανεβαίνει η δημοτικότητα του είδους. Η Ελλάδα, κατά κοινή ομολογία, έχει μια από τις πιο δυνατές σκηνές στο stoner/psych rock διεθνώς.

RF: Η δεκαετία που διανύουμε μοιάζει να είναι μια δεκαετία νοσταλγίας, τόσο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση όσο και στη μουσική. Το vintage στοιχείο είναι έντονο και στη ροκ μουσική. Σας έχει επηρεάσει αυτό το κλίμα; Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή σας είναι αναλογική για παράδειγμα.

Δεν έγινε κάποια επιλογή μας λόγω του κλίματος, αν και όντως υπάρχει ένα γενικότερο ρεύμα που αγαπάει οτιδήποτε vintage. Εμείς επιλέξαμε να ηχογραφήσουμε έτσι για να προσεγγίσουμε τον ήχο μας και το όραμά μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το Magnetic Fidelity (το στούντιο όπου ηχογραφούμε) και ο Jesus I. Agnew που είναι ο engineer σε όλες μας τις δουλειές.

naxatrasRF: Ο τελευταίος σας δίσκος νομίζω πως είναι και ο αγαπημένος μας. Τι ομοιότητες και τι διαφορές βλέπουμε συγκριτικά με τα προηγούμενα albums ως προς τη μουσική και τη φιλοσοφία του γενικότερα;

Υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία στη σύνθεση, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν κάποιοι ρυθμοί και κάποιες κλίμακες που μας αρέσουν πολύ. Και ηχητικά κινούμαστε σε παρόμοια μονοπάτια με τα προηγούμενα άλμπουμ. Αλλά τόσο στις συνθέσεις, όσο και στην παραγωγή, τα πράγματα έγιναν πιο «σφιχτά», ξοδέψαμε περισσότερο χρόνο στην τελειοποίηση κάποιων πραγμάτων και οι δομές έγιναν πιο «αυστηρές» και συγκεκριμένες.

RF: Η μάσκα που εμφανίζεται σε όλα τα εξώφυλλά σας είναι σήμα κατατεθέν πλέον. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό;

Όπως μάθαμε αργότερα, η βασική έμπνευση του πολύ καλού μας φίλου και γραφίστα, Chris RW, ήταν μια αφρικανική μάσκα που είχε στο σπίτι του. Εμείς είχαμε στο νου μας μια “tribal” μάσκα με μια εκστατική έκφραση και ο Chris το πήγε σε άλλο level.

RF: Ποιο θα είναι το επόμενό σας βήμα μετά την περιοδεία; Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας και κάποια πιο μακροπρόθεσμα σχέδια;

Συναυλίες, περιοδείες, τζαμαρίσματα και ηχογραφήσεις. Ό,τι κάνουμε ως τώρα δηλαδή!

RF: Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Πείτε δυο λόγια στους αναγνώστες του Rockfist για το κλείσιμο.

Ελπίζουμε να τα πούμε σε κάποιο λάιβ μας, rock on!

Post Author: RockFist