WarHammer

Συνέντευξη WarHammer (Heavy/Thrash)

Οι Warhammer είναι μια heavy/Thrash metal μπάντα από την Αθήνα, που δημιουργήθηκε το 2012. Είναι ένα ενεργό συγκρότημα με δύο δίσκους και πολυάριθμες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το RockFist μίλησε με τον τραγουδιστή/κιθαρίστα της μπάντας Ηρακλή για τα άλμπουμ τους, τα τουρ και τα μελλοντικά τους σχέδια.
RF: Γεια σου Ηρακλή, χαίρομαι που μιλάμε μαζί. Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την τελευταία σας Ευρωπαϊκή περιοδεία. Πως νιώθεις; Ωραία εμπειρία έτσι;

Καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πριν μπούμε στα της συνέντευξης να ευχηθούμε καλή αρχή στο καινούργιο σας site και καλή επιτυχία. Η δεύτερη περιοδεία ήταν μία απίστευτη εμπειρία, παίξαμε σε stages που είναι άγνωστα/άπιαστα για τα ελληνικά δεδομένα κυρίως σε χώρες όπως Τσεχία και Ολλανδία. Κρατάμε πάρα πολλά και αυτό που λέμε με τα παιδιά είναι ότι αυτή η περιοδεία είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την μπάντα καθώς μέτρησε και μετράει πολύ για το ‘’βιογραφικό’’ μας….. όπως  αποδείχτηκε. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους, κάναμε πάρα πολλούς φίλους με τους οποίους κρατάμε ακόμα επαφή.

RF: Σε ποιες χώρες ταξιδέψατε και τι σας έχει μείνει είτε θετικά είτε αρνητικά;

Οι χώρες που παίξαμε ήταν η Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα. Να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι στην περιοδεία, συμπεριλαμβάνονταν και η Γαλλία αλλά και η Ισπανία. Το live στη Γαλλία ακυρώθηκε λόγο τραυματισμού στον καρπό του μπασίστα μας μετά το live στο Gorinchem την Ολλανδίας. Τα live στην Ισπανία ακυρώθηκαν προσωρινά λόγο προβλήματος με τα τραίνα (όλες οι μετακινήσεις του tour ήταν με τραίνο), αλλά το πλάνο μας είναι ότι εντός του 2017 θα πραγματοποιηθούν αυτές οι συναυλίες (4 στον αριθμό). Στο θέμα μας τώρα. Τα θετικά που μας έμειναν είναι ότι η μπάντα βγήκε κερδισμένη από όλο αυτό σε πολλούς τομείς, κυρίως στο ότι γίναμε πιο έμπειροι σε κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα, αυτό που μου έχει λείψει εμένα προσωπικά είναι το τραίνο, αλλά να σου πω την αλήθεια όλα μου έχουν λείψει. Δε θα σου κρύψω ότι όταν τέλειωσε όλο αυτό έβαλα τα κλάματα και θυμάμαι τον Γιώργο να προσπαθεί να με ηρεμήσει…Θα γελάει ο βλάκας τώρα, αν διαβάσει τη συνέντευξη. Τα αρνητικά ήταν μέχρι τα Βαλκάνια. Ενδεικτικά, μερικά προβλήματα είχαμε με την μετακίνηση του εξοπλισμού μας,  κλοπή από το ξενοδοχείο στη Σερβία και τέλος λάδωμα 50 ευρώ σε Σκοπιανό σκατόμπατσο ή τελωνειακό, δεν είμαι σίγουρος τι ήταν. Αυτά, γενικά όλα τέλεια (Γέλια).

RF: Αυτή ήταν η δεύτερη περιοδεία σας σωστά; Την πρώτη φορά ποια χώρες επισκεφτήκατε και πως αυτό σας βοήθησε για τη συνέχεια;

Ναι η δεύτερη ήταν, η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2015 στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα παίξαμε στην Σερβία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ελλάδα. Η περιοδεία πήγε αρκετά καλά, οπότε σκεφτήκαμε και είπαμε γιατί όχι να μην δοκιμάσουμε την τύχη μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κάπως έτσι υλοποιήθηκε η ιδέα για την Ευρωπαϊκή περιοδεία που θεωρώ ότι ήταν η συνέχεια. Γενικά πιστεύω ότι μία Βαλκανική περιοδεία σε ‘’ψήνει’’, αν καταλαβαίνεις τι λέω. Τα πράγματα στα Βαλκάνια είναι διαφορετικά από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ευρώπη είναι όλα πιο light, χαϊδεύουν αυτιά. Στα Βαλκάνια είναι λίγο πιο ‘’άγρια’’ τα πράγματα και δεν το λέω ρατσιστικά.

RF: Πάμε λίγο στα πρώτα σας βήματα..Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας αλλά και το είδος; Είναι αυτό που είχατε στα ακούσματά σας και σας αρέσει να παίζετε;

live

Να σε προϊδεάσω ότι ίσως μην βγάλεις νόημα από αυτά που θα σου πω. Λοιπόν, όπως είπες στην εισαγωγή ξεκινήσαμε το 2012 από εμένα και το Γιώργο και στη συνέχεια μπήκαν και τα άλλα παιδιά μέχρι να κλείσει το τελικό line-up. Βγάλαμε ένα demo με τίτλο  Warhammer και μετά από ένα χρόνο περίπου, ήρθε η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου μας, του  Mass Burial. Σχετικά με το όνομα εντελώς τυχαία προέκυψε, έψαχνα να βρω ένα δυναμικό όνομα που να κολλάει για metal μπάντα δεν το σκέφτηκα πολύ. ΟΧΙ δεν έχω επηρεαστεί από το  PC game Warhammer, δεν έχω ιδέα από PC games, ούτε κλέψαμε το όνομα από τους Γερμανούς Warhammer για να κλείσει μία και καλή αυτό το κεφάλαιο. Πάμε στα ωραία τώρα. Είδος ? Τι εννοείς δεν έχουν είδος οι Warhammer μπορείς να γελάσεις. Ο πρώτος δίσκος μπορείς να πεις ότι ήταν thrash/death. Ο δεύτερος που έρχεται σε λίγο καιρό δεν έχει καμία σχέση. Θα ακούσεις Heavy, Death, Black, Thrash, Melodic….πες μου αν βγάζεις συμπέρασμα από όλα αυτά. Εγώ προσωπικά όταν με ρωτάνε τι παίζουμε τους λέω ακούστε και πείτε μου εσείς. Τώρα να θες μια λέξη για όλα αυτά μπορείς να πεις ότι οι πολεμοσφύριδες παίζουν Extreme Metal…βασικά Metal. Σχετικά με τα ακούσματα ο λόγος που βγήκε αυτό το αποτέλεσμα (του δίσκου) είναι επειδή όλοι έχουμε διαφορετικά ακούσματα, για παράδειγμα, ο Μήτσος ακούει Jazz, Blues, Κλασσική μουσική και βέβαια Metal, σε λιγότερο βαθμό,  ο Γιώργος πάλι είναι άρρωστος με το Black metal, εγώ από τη μεριά μου ακούω τα πάντα, ΕΚΤΟΣ από ελληνικά σκυλάδικα και έντεχνα, οπότε ο δεύτερος δίσκος ΝΑΙ είναι κοντά στα ακούσματά μας και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

RF: Πως ξεκίνησε η όλη προσπάθεια; Γνωριζόσασταν μεταξύ σας, ήσασταν φίλοι;

Όπως είπα και πριν ξεκίνησε από εμένα και το Γιώργο και στη συνέχεια μπήκαν και τα υπόλοιπα παιδιά μέχρι να κλείσει το line-up. Το Γιώργο δεν τον γνώριζα, μας έφερε σε επαφή ένας φίλος μου από το ωδείο που πήγαινα, κάναμε μερικές πρόβες γουστάραμε και είμαστε ακόμα μαζί. Με τα υπόλοιπα παιδιά, τους Δημήτρηδες και τον Κώστα, υπήρχε μία επαφή από το σχολείο και το ωδείο που ήμασταν μαζί.

RF: Τι κριτικές έλαβε ο πρώτος σας δίσκος, με ποιους συνεργαστήκατε και τι κάνατε για την προώθσή του;

Ο πρώτος δίσκος Mass Burial, έλαβε γενικά καλές κριτικές. Τα δύο μόνο σημεία, που όλοι μας είχαν επισημάνει είναι η προφορά των Αγγλικών μου και κάποια μικρό ψεγάδια στην παραγωγή. Από τότε έδωσα τον λόγο μου να δουλέψω πολύ στο θέμα των φωνητικών και νομίζω το κατάφερα καλά στο δεύτερο δίσκο…Θέλω λίγο ακόμα δουλίτσα, είμαστε Ελληνάρες τι να κάνουμε. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από εμάς self-release και μετά από 3 μήνες περίπου βρέθηκε η Senseless life records από την Αγγλία. Είχαμε μία καλή συνεργασία για 6 μήνες και στη συνέχεια αποχωρήσαμε, γιατί η εταιρεία έκλεισε. Ουσιαστικά η εταιρεία είχε αναλάβει το όλο promo του δίσκου καθότι στην ηλικία που ήμασταν τότε δεν είχαμε ιδέα. Γενικά όμως στέλναμε σε διάφορα portal για review, συνεντεύξεις κλπ, κυρίως εκτός Ελλάδος, αλλά και εδώ σε μικρότερη συχνότητα.

RF: Μετά την κυκλοφορία του ξεκίνησε και η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία;

Ένα από τα λάθη που κάναμε. Όχι η περιοδεία έγινε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Mass Burial, έγινε πρώτα η Βαλκανική και μετά από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή, τον περασμένο Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

RF: Όσο περνάει ο καιρός και η μπάντα φτιάχνει το δικό της όνομα σε Ελλάδα και εξωτερικό, πιστεύεις αυτό σας βελτιώνει σαν σύνολο; Εννοώ στη σύνθεση των νέων κομματιών, παραγωγής κτλ.

Καλά αυτό εννοείται, γενικά όσο περνάει ο καιρός η μπάντα δένει ακόμα πιο πολύ και αυτό το βλέπουμε και εμείς οι ίδιοι μέσα από τις πρόβες και τα live. Σχετικά με τη σύνθεση, δεν θεωρώ ότι το να είσαι γνωστός βοηθάει στο να γράφεις κομμάτια. Η σύνθεση κομματιών είναι καθαρά πιστεύω κομμάτι της ψυχοσύνθεσής σου, αν είσαι καλά ή όχι, γράφεις ανάλογα.

RF: Το δεύτερο άλμπουμ έχει κυκλοφορήσει επίσημα; Πες μας λίγα λόγια γι αυτό και τι διαφορές θα συναντήσει κανείς σε σχέση με την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά.

Επίσημα όχι δεν έχει κυκλοφορήσει. Είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο απλά είχαμε ενημερώσει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση γιατί ήμασταν σε αναζήτηση εταιρείας.

warhammer cover

Το «At the threshold of eternity» όπως είναι ο επίσημος τίτλος του άλμπουμ, θα έλεγα ότι είναι μία ώριμη δουλειά, με καλύτερη παραγωγή, ωραίες ιδέες και σίγουρα καλύτερη δουλειά από τον πρώτο δίσκο, χωρίς να υποτιμάω το «Mass Burial». Τώρα για τις διαφορές που λες,  η απάντηση είναι ότι όλα διαφέρουν, με εξαίρεση 2-3 θρασοριφ, γενικά είναι σαν να ακούς άλλη μπάντα.

RF: Συνεργάζεστε με κάποια δισκογραφική εταιρία? Αν ναι πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ναι πριν 10 ημέρες υπογράψαμε συμβόλαιο για 2 χρόνια με τη Sliptrick records. Είναι μία πάρα πολύ καλή εταιρεία από την Λετονία, σέβεται τις μπάντες της, βοηθάει αρκετά με το promotion και αυτός είναι ο λόγος που υπογράψαμε. Γενικά αυτό το διάστημα (1 χρόνο) ήμασταν σε αναζήτηση εταιρείας, στέλναμε σε διάφορες εταιρείες και τελικά η Sliptrick μας αποδέχτηκε.

RF: Επόμενα σχέδια; Είδα ότι θα παίξετε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο Βουκουρέστι. Δεύτερη φορά στη Ρουμανία;

Ναι, ναι δεύτερη φορά Ρουμανία και αυτή τη φορά θα παίξουμε στο Rites of the Black Mass festival. Είναι μεγάλο φεστιβάλ αν αναλογιστεί κανείς ότι θα παίξουμε μαζί με τους Impaled Nazarene και τους Cult of fire, συνεπώς μόνο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε για αυτό το φεστιβάλ. Να προσθέσω εδώ ότι εκκρεμεί και ένα live στην πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Yerevan για το  Metal Attack festival, στις 20 Μαΐου. Λέω εκκρεμεί γιατί υπάρχει μία διαφωνία ως προς την αρχική συμφωνία που είχε γίνει, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα παίξουμε στο Ερεβάν.

RF: Πως βλέπεις το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα στη Μέταλ;

Αν μου μιλάς για τη Lady Gaga, και καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς,  θα σου πω ότι έχουν πολύ μέλλον και γενικά έχουν φτιάξει μία μεγάλη αγορά. Μιλάμε για τρελά λεφτά. Όσον αφορά το metal, είναι ένα είδος μουσικής που απλά τώρα ‘’κοιμάται’’ και εύχομαι να ξυπνήσει σύντομα.

RF: Η γνώμη σου για την Ελληνική μέταλ σκηνή; Είναι δύσκολο για μια ελληνική μπάντα, λόγω και των οικονομικών δυσκολιών να ξεκινήσει και να καταφέρει να φτάσει ψηλά;

Στην ελληνική metal σκηνή υπάρχει πολύ ταλέντο, το πιστεύω πραγματικά ειδικά στο thrash metal που θεωρητικά είναι και πιο προσιτό για τους πιτσιρικάδες αλλά και για πολλές μπάντες, αφού δεν χρειάζεται τρελές γνώσεις μουσικής, βγάζουμε διαμάντια. Κάτι που ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να είμαστε όλες οι μπάντες πιο κοντά και πιο ενωμένες. Αυτό που λένε, metal  οικογένεια και αδερφοσύνη και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, θα τα χαρακτήριζα βλακείες. Ο ένας είναι να βγάλει το μάτι του άλλου, υπάρχει ζήλια και πολύ κόμπλεξ και ας μην θέλουν οι περισσότεροι να το παραδεχθούν. Πρέπει όμως να το αλλάξουμε όλο αυτό. Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου θα πω ότι είναι εύκολο να ξεκινήσεις. Το να φτάσεις ψηλά έχει διττή υπόσταση, θα σου πω τι εννοώ. Υπάρχουν 2 τινά λοιπόν. Το πρώτο είναι ότι πάω με το σταυρό στο χέρι, κάνω την προσπάθεια, μου δίνω τα πάντα θυσιάζω πράγματα και όπου με βγάλει, ξέρεις ποίους φωτογραφίζω (γέλια). Το δεύτερο είναι γλύφω, συγγνώμη για την έκφραση, ποπούς και κατoυρημένες ποδιές, έχω καμία περιουσία από πίσω από το μπάρμπα στην Κορώνη και δίνω λεφτά αβέρτα. Έχω και τα κονέ μου και είμαι άρχοντας, οπότε μπορώ και σε διάστημα 2 μηνών να αυτοαποκαλούμαι Iron Maiden. Τέλος, το να φτάσει ψηλά μία μπάντα είναι καθαρά υποκειμενικό. Αν με ρωτάς αν μπορεί κάποια μπάντα να γίνει οι νέοι Maiden, η απάντηση είναι όχι δεν μπορεί και ο λόγος είναι ότι ζούμε στο 2017 και όχι στο 1977, επαναλαμβάνω εξαρτάται τι θεωρούμε ψηλά.

RF: Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και ευχόμαστε τα καλύτερα για τους Warhammer. Στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του RockFist.

Να είστε καλά και εγώ εύχομαι τα καλύτερα για εσάς. Αυτό που έχω να τους πω είναι να στηρίζουν την ελληνική σκηνή, γιατί πραγματικά όπως είπα και πριν, υπάρχει πολύ ταλέντο και αξίζουμε όλοι μας ένα χειροκρότημα μία επιβράβευση. Πιστέψτε με σημαίνει πολλά για όλους εμάς που ασχολούμαστε ενεργά. Την αγάπη μου λοιπόν. Με τιμή και σεβασμό εκ΄μέρους των Warhammer, Ηρακλής Γιώτης.

Οι WarHammer θέλουν να ευχαριστήσουν ιδιαίτερα τους Αλέξανδρο Μωραΐτη και Ματέουζ Κλίζκα.

Μπορείτε να τους βρείτε:

Facebook: https://www.facebook.com/Warhammer-353071788159550/?fref=ts
Instagram: https://www.instagram.com/warhammer_gr/
Twitter: https://twitter.com/Warhammer_band?lang=el
Reverbnation: https://warhammergreece.bandcamp.com/releases
Bandcamp: https://warhammergreece.bandcamp.com/releases

Post Author: RockFist