My Own Truth

Συνέντευξη Sunlight (Heavy/Power)

Οι Sunlight είναι μια μπάντα της ελληνικής Μέταλ σκηνής που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009. Ο ήχος τους, ύστερα και από κάποιες αλλαγές στο line-up, χαρακτηρίζεται ως μελωδικό Heavy Metal. Η μπάντα έχει κυκλοφορήσει ένα EP με τίτλο “Rockin’ All Around” (2011) και ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο “My Own Truth” (2015). Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει δύο ευρωπαϊκές περιοδείες για την προώθησή του. Το 2015 σε Ελλάδα και Ουκρανία και το 2016 σε Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο! Το RockFist μίλησε με τους Sunlight και πάμε να δούμε τι μας είπαν…
RF: Γεια σας παιδιά, χαίρομαι που μιλάμε μαζί! Καταρχάς να πω συγχαρητήρια για ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα, δεν είναι και εύκολο σωστά;

Σίγουρα όταν ασχολείσαι με τη μουσική σοβαρά τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολλές ώρες εξάσκηση, πρόβες, συναντήσεις των μελών της μπάντας, να ψάχνεις και εσύ ο ίδιος για διάφορες ευκαιρίες όπως live, festival κτλ., ευελπιστώντας πως κάποια στιγμή οι κόποι σου θα ανταμειφθούν.

RF: Πάμε να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας σήμερα, πιστεύατε πριν 7 περίπου χρόνια που ξεκινούσατε, ότι θα φτάσετε μέχρι εδώ;

Όταν ξεκινούσε η μπάντα πίσω στο 2009, δεν υπήρχαν ίσως αυτές οι σκέψεις για περιοδείες στο εξωτερικό. Φυσικά πάντα προσπαθείς για το καλύτερο, αλλά τα πρώτα χρόνια κάναμε αργά και σταθερά βήματα ώστε να παίζουμε συχνά live στην Αθήνα, να μπορούμε να γεμίζουμε τα μαγαζιά όπου εμφανιζόμασταν κτλ. Ίσως αργότερα και καθώς είχαμε συνθέσει τα δικά μας τραγούδια, πιστεύοντας πολύ σε αυτά, να σκεφτήκαμε…μωρέ λες? (γέλια)

Athens Beer fest
Photorocking.gr

RF: Ήσασταν φίλοι μεταξύ σας; Γνωριζόσασταν;

Όχι, δε γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας, αλλά γίναμε πολύ καλοί φίλοι και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ο Πάνος (πλήκτρα) με τον Αντρέα και το Γιώργο, που ήταν τα αρχικά μέλη σε ντραμς και φωνή, γνωρίζονταν μεταξύ τους, όπως και ο Μάκης (Κιθάρα) με το Νικόλα τον πρώτο μας μπασίστα. Στη συνέχεια ο Δημήτρης που αντικατέστησε το Γιώργο ήταν δάσκαλος φωνητικής στο ωδείο που σπούδαζε ο Μάκης και ο Πάνος ο σημερινός μας μπασίστας, φίλος του Δημήτρη. Τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του Δημήτρη Καπουκάκη στα Ντραμς με τον οποίο δε γνωριζόμασταν προσωπικά.

RF: Sunlight λοιπόν! «Φωτεινό» όνομα…Πώς προέκυψε;

Ναι, και θα μπορούσε να πει κανείς ασυνήθιστο στα πλαίσια της περιρρέουσας heavy metal ατμόσφαιρας στην Ελλάδα που τα περισσότερα συγκροτήματα επιλέγουν κάτι πιο σκοτεινό και μυστήριο στα πρότυπα ξένων συγκροτημάτων, κυρίως εκείνων του Βορρά. Εμείς το σκεφτήκαμε λίγο διαφορετικά: αν και διάφορα ονόματα είχαν προταθεί από τα αρχικά μέλη της μπάντας τότε, το 2009, σκοπός ήταν να βρεθεί ένα όνομα που να εκφράζει και τους πέντε. Και ακριβώς επειδή τα πέντε αρχικά μέλη της μπάντας ήταν όλοι Ηλιουπολίτες επιλέχθηκε ένα όνομα που να θυμίζει την… Ηλιούπολη («Ηλίου – πόλη» = «Sun – city» σε… άπταιστα Αγγλικά) και έτσι προέκυψε το όνομα Sunlight. Τόσο φωτεινό και διαυγές!

RF: Αν δεν κάνω λάθος, ξέρω ότι στο ξεκίνημα της μπάντας, κυριαρχούσε το Hard Rock στοιχείο. Τι αλλάζει τα επόμενα χρόνια και εξελίσσεται ο ήχος σας προς το Heavy/Power? Μελωδικές γραμμές πάντα…

Σίγουρα η μουσική κατεύθυνση των Sunlight έχει αλλάξει σημαντικά από το 2009 που δημιουργήθηκαν και ο κύριος λόγος είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος.

sunlight live
Photorocking.gr

Ειδικότερα η έλευση του Δημήτρη (Φωνή) έδρασε καταλυτικά καθώς προσπαθήσαμε να προσαρμοστούμε στο ύφος που θα τον αναδείκνυε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα, και οι μουσικές προτιμήσεις των νέων μελών συντονίζονταν προς την ίδια κατεύθυνση. Αν και φίλοι διαφορετικών ειδών της metal, η μελωδία αποτελούσε πάντα τον κοινό τόπο. Έτσι φτάνουμε στο 2015 και στην κυκλοφορία του «My own truth» που περιλαμβάνει και τραγούδια που συντέθηκαν στο ξεκίνημα του συγκροτήματος, δημιουργώντας έναν μουσικό καμβά στον οποίο συνυπάρχει η Hard Rock με τη Heavy/Power Metal. Ο δίσκος που ετοιμάζουμε θα έχει εντονότερη γεύση από το δεύτερο.

RF: Πόσο μπορούν να επηρεάσουν οι αλλαγές στη σύνθεση μίας μπάντας;

Οι αλλαγές στη σύνθεση μιας μπάντας επηρεάζουν πολύ έως και καθόλου ανάλογα το χαρακτήρα της. Υπάρχουν μπάντες προσωποκεντρικές και μπάντες που ένα ωραίο τραγούδι είναι ο γνώμονας της σύνθεσης. Οι Sunlight ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Ο καθένας από εμάς προσθέτει το δικό του “άρωμα” ώστε στο τέλος να προκύψει το μεθυστικό τραγούδι από το οποίο θα πιούμε όλοι μας! (γέλια)

RF: Πάμε και στα πιο πρόσφατα…”My Own Truth” ο τίτλος του άλμπουμ, ωραίο εξώφυλλο, βίντεο κλιπ στο ομώνυμο τραγούδι και υπογραφή του πρώτου σας συμβολαίου με τη “Metal Scrap Records” από την Ουκρανία. Πείτε μας δύο λόγια γι αυτά.

Την παραγωγή του άλμπουμ την ανέλαβε ο Διονύσης Χριστοδουλάτος από το CFN Studio. Το εξώφυλλο αποτελεί έργο από τον Κοσμά Χιόλο (Krieg Design), ενώ το βίντεο για το “My Own Truth” ανέλαβε ο Αντώνης Σκαραμανγκάς. Στη συνέχεια, εφόσον οι συνθέσεις ήταν έτοιμες, στείλαμε δείγμα σε αρκετές δισκογραφικές εταιρίες και ήταν ευχάριστο το ότι δεχτήκαμε πολλές θετικές απαντήσεις. Έτσι είχαμε την τύχη να επιλέξουμε την καλύτερη προσφορά για τη δεδομένη στιγμή. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας με τη “Metal Scrap Records”.

RF: Έψαξα και διάβασα αρκετά καλές κριτικές, ακόμα και στα μεγαλύτερα περιοδικά και webzines. Πρέπει να είχε επιτυχία σωστά;

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στο υλικό μας. Θέλουμε να είμαστε ένα με το κοινό και στις live εμφανίσεις και όσο γίνεται και μέσα από τα ηχεία που κάποιος ακούει τα τραγούδια μας. Είχε επιτυχία κάτι το οποίο φάνηκε και στα live που κάναμε. Χαιρόμαστε και προχωράμε με περισσότερη ενέργεια χάρη σε όσους αγαπάνε αυτό που κάνουμε και μας το δείχνουν στηρίζοντάς μας.

RF: Μετά την πρώτη σας επιτυχημένη δισκογραφική δουλειά υποθέτω έρχονται και περισσότερες προτάσεις για συναυλίες και περιοδείες. Φτάνουμε στην πρώτη σας περιοδεία εκτός Ελλάδας. Τι έγινε στην Ουκρανία; Τι διαφορές παρατηρήσατε με τη χώρα μας και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου;

Live KirovogradΗ περιοδεία μας στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2015 ήταν μια φανταστική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, ήταν η πρώτη μας εξόρμηση στο εξωτερικό. Τέτοιες εξορμήσεις αποτελούν όνειρο για κάθε συγκρότημα. Ειδικά στην Ελλάδα που το metal κοινό δεν είναι ευρύ, οι περιοδείες στο εξωτερικό είναι ιδανική ευκαιρία για να προβληθεί το συγκρότημα. Οι τρεις συναυλίες που δώσαμε στην Ουκρανία ήταν αρκετές για να δημιουργηθούν καινούριες φιλίες και να γνωρίσουμε τους Ουκρανούς fans των Sunlight που μάλιστα ορισμένοι έπρεπε να διανύσουν και αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να μας δουν. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς και πραγματικά τους ευχαριστούμε πολύ! Αυτό που μας έκανε τεράστια εντύπωση σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι  το κοινό εκεί συγκεντρωνόταν μαζικά στο μαγαζί πριν αρχίσει η συναυλία και δεν αποχωρούσε παρά μόνο όταν τελείωνε το πρόγραμμά της και η τελευταία μπάντα της βραδιάς. Φαινόμενο δυστυχώς σπάνιο στην Ελλάδα.

RF: Όχι μόνο δε σταματήσατε εκεί, αλλά βλέπω κάνατε κάτι που ίσως να φαντάζει αδύνατο για πολλές ελληνικές μπάντες. Ευρωπαϊκή περιοδεία σε ούτε μία ούτε δύο, αλλά 7 χώρες! Τι εμπειρίες αποκομίσατε και πόσο δύσκολο είναι αυτό για μία ελληνική μπάντα;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι και ακατόρθωτο. Έχουμε δεχτεί όλο αυτόν τον καιρό, πολλές προτάσεις για φεστιβάλ και περιοδείες. Είναι δύσκολο να συνδυάσουμε όλοι τα προγράμματα μας και να λείπουμε πολλές μέρες. Αλλά με το σωστό προγραμματισμό τα καταφέραμε. Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη, από το Novi Sad της Σερβίας σε ένα από τα μεγαλύτερα festival, και το Νοέμβρη παίξαμε σε Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Βέλγιο. Η εμπειρία που αποκτήσαμε, αλλά και το μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ μας, πιστεύουμε θα βοηθήσουν ακόμα πιο πολύ στην εξέλιξη της μπάντας.

RF: Πείτε μας ένα θετικό και ένα αρνητικό περιστατικό που θα σας μείνει αξέχαστο.
Live Valenciennes
Shooting Metalhead

Σίγουρα θα θυμόμαστε το περιστατικό όπου βρισκόμασταν στη Λιλ στη Γαλλία. Έπρεπε να κάτσουμε ξύπνιοι μετά από live, μέχρι τις 4.30 το πρωί για να πάρουμε λεωφορείο να ταξιδέψουμε προς το Βέλγιο. Για καλή μας τύχη, αντί να γυρίζουμε μέσα στο κρύο, γνωρίσαμε ένα παιδί στο τρένο και μας κάλεσε στο πάρτυ που έκανε ο συγκάτοικος του για τα γενέθλια του. Έτσι η νύχτα βγήκε ευχάριστα. Αρνητικό περιστατικό ίσως να λέγαμε ότι παραλίγο να χάσουμε μια πτήση, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους μιας βαλίτσας. Μας καθυστέρησαν αλλά ευτυχώς τη γλυτώσαμε και προλάβαμε (γέλια)

RF: Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στην προετοιμασία του νέου σας δίσκου. Πότε θα τον έχουμε στα χέρια μας;

Ακριβώς! Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της προ-παραγωγής, κατά το οποίο συγκεντρώνουμε το πρωτογενές υλικό μας, τις συνθέσεις μας δηλαδή, και σιγά σιγά τις εμπλουτίζουμε ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή. Όλες αυτές τις νέες ιδέες που επεξεργαζόμαστε σε αυτό το στάδιο τις ηχογραφούμε ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το νέο album. Επόμενο στάδιο είναι να μπούμε στούντιο και να ξεκινήσουμε το στάδιο της παραγωγής (recording, editing, mixing, mastering). Υπολογίζουμε εντός του 2017 να έχουμε τελειώσει με τα παραπάνω. Από εκεί και ύστερα, το πότε θα φτάσει το φρέσκο υλικό στους ακροατές είναι και θέμα δισκογραφικής. Δηλαδή το πότε θα επιλέξει να κυκλοφορήσει το album. Όπως και να έχει ευελπιστούμε πως το αργότερο τέλη του 2017 ή αρχές του 2018 θα έχουμε και την επίσημη κυκλοφορία.

RF: Θα υπάρξουν μέχρι τότε άλλες εμφανίσεις της μπάντας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό;

Γενικά υπάρχουν προτάσεις και από Ελλάδα αλλά και από εξωτερικό. Σίγουρα θα υπάρξουν εμφανίσεις γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε την επαφή με το κοινό μας. Ωστόσο, οι εμφανίσεις μας στο επόμενο χρονικό διάστημα
πιθανότατα να είναι περιορισμένες λόγω της προσήλωσης που θέλουμε να δείξουμε στην παραγωγή του νέου μας δίσκου.

RF: Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για το χρόνο σας. Έχετε πολλές δυνατότητες και πιστεύω πως θα τα ξαναπούμε πολύ σύντομα! Στείλτε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες του RockFist.

Εμείς ευχαριστούμε για την προβολή μέσα από την ιστοσελίδα σας και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα και να στηρίξουν τη σκηνή γιατί το αξίζει. Το ίδιο θέλουμε να πούμε και στον κόσμο. Να στηρίζει με τις δυνατότητες του νέες μπάντες, γιατί είναι αυτές που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, η μουσική είναι αυτή που πάντα μας κρατάει συντροφιά και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Keep Rocking!

Βρείτε τους Sunlight:

Website: http://www.sunlightband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/SunlightTheBand/
Twitter: https://twitter.com/SunlightTheBand
Youtube: https://www.youtube.com/user/SunlightTheBand
Spotify: https://open.spotify.com/album/2WXoVnLBVx0OQ7mIOd005B
Reverbnation: https://www.reverbnation.com/sunlighttheband
Instagram: https://www.instagram.com/sunlightbandofficial/

Post Author: RockFist